Bedste metode mod feber

God rejse til Kim Larsen, tak for sangen og tak alt!

☆ Kim Larsen 23.10.1945~30.09.2018 ☆

En del af mig var af den naive overbevisning, at Kim Larsen var udødelig. Hans musik var med mig og rørte mig i min barndom i alskens situationer, og hele mit liv, som så mange andre danskeres liv, er spækket med minder i forbindelse med hans musik. Hans musik appellerer til alle, barn som voksen, høj som lav. Og igennem hans musik vil han være udødelig. Hans smukke cirkussang ‘Om lidt…’ er optaget i kirkesangbogen, og synges ved mange begravelser, omend Larsen havde foretrukket at have skrevet en sang, der blev brugt ved dåb istedet, udtalte han. Et medies leder skrev i denne forgangne uge, at Kim Larsen er vor tids Grundtvig’. Jeg lytter og synger Kim Larsen med mine børn, og på både deres skole og diverse andre skoler er adskillelige af Kim Larsens numre en naturlig del af repetoiret.

Det har på sin vis ramt det ganske land, at Kim Larsen er gået bort, han var en unik kunstner og en musikalsk og lyrisk benådet flabet folkehelt og totempæl, i øjenhøjde med befolkningen. Kim Larsen færdedes i samme miljø og omgangskreds, som mange af de, der var med da Christiania startede. I en ældre artikel fra Politiken, står følgende: “I 60’erne var kollektivet Sofiegården på Christianshavn en slags forløber for Christiania. På loftet af det gamle hus øvede det ukendte band Gasolin’, på etagerne boede det mere alternative Danmark (inklusive d’herrer Wili Jønsson og Kim Larsen), og i værtshuset i kælderen hørte man jazz, drak bajere og kæderøg.”

Således var det en spontan og genial inspiration, der ramte grafittikunstneren MPO i søndags, da han på kort tid skabte det ikoniske grafittimaleri i Prinsessegade, på Plankeværket ind til Christiania. Et helt perfekt sted, som mindesmærke for Kim Larsen, i mine øjne. Et utal af mennesker strømmer til dette moderne grafitti-alter, for at sige farvel til Kim Larsen, for at lægge blomster, smøger, hilsner, øl, bananer mv til folkeskjalden, – for at have en stille mindestund med den store mand, der er gået bort, og for at fotografere det sublime værk. Jeg har set diverse biler standse midt på kørebanen ved værket, for at betragte og forevige det. Fotografier af maleriet går igen og igen og igen i diverse medier, der omtaler Kim Larsens død, adskillelige medier har rettet deres fokus på kunstneren, blandt andet har Information interviewet ham, og ligeså deles fotografier af værket særdeles flittigt på de sociale medier…

Jeg har talt med adskillelige mennesker ved maleriet, samt skrevet med diverse på sociale medier, som er kunstneren dybt taknemmelige for dette ikoniske maleri og som inderligt ønsker og beder om, at det får lov at blive bevaret til evig tid.

Jeg har også mødt Miki, som kunstnerens navn er, og han er en yderst sympatisk, venlig og ydmyg person. Jeg spurgte ham om hvad hans inspiration var til at skabe billedet. Han forklarede:

“Jeg mødtes med en ven på Christianshavns torv, inden vi havde aftalt at skulle male. Da vi pludseligt finder ud af at Kim Larsen er død, bliver vi hurtigt enige om at det er ham jeg må male, som en slags hyldest. Det passede jo om ikke andet super godt på Christianshavn, og der på hegnet ved Christiania. Det passede videre godt på hegnet som var lidt slidt og under et stort træ med grene ud til hver side.
Kim Larsen har været noget jeg har været præsenteret for mange steder, fra jeg var helt lille. Mine forældre har altid hørt hans musik, og i skolen sad vi til morgensamling og sang Jutlandia. Hans sange har på den måde været allestedsnærværende, som jeg tror de er for mange danskere. Han var en mand af folket. På samme måde ser jeg Christiania som et sted for folket. Her kan alle mødes og det er ikke for fint til nogen. Ligesom det gælder for Kim Larsens musik. På mange måder som jeg også ser kunst i det offentlige rum. Det er til alle og ikke for en elitær gruppe.”

Vi er flere som synes det kunne være stort, at han kunne lave et lignende billede på en mur, som er lidt mere bestandig end det gamle plankeværk, inde i Christiania…

I morgen d 5.10. kl 18 er der et kæmpe optog, som folkets sidste hyldest til Kim Larsen. Politiet har estimeret at der kan komme op mod 100.000 mennesker fra hele landet. Ruten går fra det gamle Sofiegården, ad Torvegade rundt om voldgraven, til Langebro, for at afslutte ved Gammel- og Nytorv, hvor danske musikere vil fortolke Kim Larsen numre. Optoget bliver en stor fællessang på nogle af de mange kendte Kim Larsen numre. Vi er nogle som har udfærdiget et sanghæfte til dette formål. Deltagerne opfordres til at tage lys og fakler med, og alle og enhver opfordres til at være med, til denne folkelige hyldest til den store mand, som så brat blev stille. Æret være hans minde!

Tak fordi du læste med! Skriv gerne en kommentar, hvis du føler for det. Kærligst, Olympia

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Bedste metode mod feber